Рожденотоиме на Света Олга е било Елена. Според историците, тя билабългарка, родена в Плиска, внучка на Цар Борис І – Михаил, покръстител на българите и е племенница на цар Симеон Велики.

Княгиня Елена заминава за Киев, където става съпруга на младия княз Игор, който е езичник, където приема руското име Олга. След ранната смърт на съпруга си тя поела управлението на княжеството до пълнолетието на своя син Светослав. Княгиня Олга деятелно се заела да благоустроява държавата. Обикаляла всички области на страната и навсякъде оставяла следи от мъдри грижи, като въвеждала в управлението ред и правосъдие. С това тя спечелила любовта на народа и се прославила като мъдра управителка.

Закърмена от ранно детство с християнските завети на своя дядо, цар Борис-Михаил,макар и много трудно, Елена успява да покръстисвоя съпруг, княз Игор, както и целия народ на Киевска Русия.

Летописецът преподобни Нестор, завършвайки своите известия за благоверна Олга, пише: "Тя била предтеча за християнството в нашата земя, както зорницата пред слънцето, както зората пред пълната светлина, както месечината нощем; тъй тя светела всред неповярвалите люде. Тя и след смъртта си моли Бога за Русия, а нетленните ѝ мощи продължават да вършат чудеса."

Според мнението на някои историци света Олга - Елена била българска княгиня и следователно отишла в Русия вече християнка.