По това време започнало страшното гонение и преследване на християните и до всички князе и управители били разпратени укази - християните безпрекословно да се подчиняват на царските повели, да приемат езическата вяра и да се покланят на идолите. Тогава се намерили множество верни, които безстрашно изповядали Божието слово, и се разкрило великото мъжество на мъчениците, които се подвизавали за Христа Спасителя.

Най-напред християните били преследвани, мъчени и убивани от неповярвалите юдеи, след това от езическите тълпи, а от втората половина на първи век римската власт предприела организирано и всеобщо гонение.

Много мъченици станали жертва на юдейския фанатизъм и на езическата жестокост.

Един от тях е свещеномъченик Антипа, епископ на Пергамската църква. За него споменава св. евангелист Йоан Богослов в своята книга Откровение. През време на римския император Домициан апостолът бил заточен на остров Патмос. Там в тайнствено видение му се явил Син Божи и му открил достойнствата и недостатъците на седемте най-известни по онова време малоазийски църкви.

По време на гоненията против християните Антипа бил хванат и грубо изтезаван в езическото капище. Антипа понасял с неотстъпчивост страшните мъчения. Силите му последователно отслабвали и той безшумно умрял. Християните благоговейно погребали тялото на светия страдалец. Мощите му били непокътнати и надарени с лечебна мощ.

На този ден своя професионален празник отбелязват и българските зъболекари, чийто покровител е Свети Антипа, епископ Пергамски.