След гибелта на родителите си, той раздал на бедните своето благосъстояние и заживял непоколебим подвижнически живот. Благочестието, мъдростта и учеността му станали необятно известни. Антиохийските християни го поканили да стане духовник в техния град.

Като антиохийски духовник Лукиан ревниво служел на Бога, проповядвал въодушевено Евангелието. Обърнал голям брой езичници в светата религия. Открил църковно учебно заведение, в което самичък бил учител.

С изключително старание изучавал Свещеното Писание и със същото старание учел учениците на истините му. За него се говорело, че не можел човек да го види и чуе, без да стане християнин. Неговите мирни и потребни познания ненадейно били прекратени от гонението срещу християните, което подхванал първоначално на четвъртия век римският император Диоклетиан.

Лукиан бил наказан на изгнание и изтезания, само че ненадейно по-късно бил освободен и се върнал в Антиохия. Отново се заел с предходните си писания. Гонението обаче отново се усилило след гибелта на Диоклетиан при император Максимиан. Безстрашен и самоуверен, презвитер Лукиан отправил до шефа на Антиохия апология – отбрана на християнството.

Затова бил задържан и подложен на огромни мъчения. Окован във вериги, бил закаран в Никодимия и хвърлен в тюрма. Мъчителите изтеглили всичките му кости от оставите, и го хвърлили да лежи по тил върху остри чирепи цели 40 дни. И така предал на Бога душата си. Императорът заповядал да хвърлят тялото му в морето. Оттам делфини по-късно го изнесли на брега. Християните го погребали с чест. Това станало в 311 година

За преподобни Евтимий Нови узнаваме от службата в Минея. Не са известни детайлности: по кое време се е родил и в кои години се е подвизавал. Той бил благоверен човек.

Прекарвал живота си в почтено съпружество. По едно време душата му по този начин се разплакала по Бога, че оставил света и неговите съблазни и заживял в пустиня по образеца на античните пустинножители – в непрестанна молитва, в пост и труд. Големите му подвизи удивили ангелите изплашили демоните. Монасите от близките места го избрали за шеф и преподавател.