Демокрацията в Кралство Дания е изградена върху основите на 170 годишната конституция, наречена "Grundloven" (основен закон). Тази първа конституция е подписана през 1849 г. от Kрал Фредерик VII, което я прави една от най-старите конституции в света.

"Grundloven" е набор от основни принципи и правила, с които другите закони трябва да се съобразяват и гарантира такива права и свободи, като например свобода на изразяването и свобода на събранията. Когато Крал Фредерик VII подписва Конституционния акт на Дания през 1849 г., той превръща монархията в Дания в конституционна монархия. Това означава, че монархът и до днес е държавен глава, но разполага с ограничени правомощия, като това формално да подписва закони, приети от парламента.

"Тази година изборите за парламент (наречен Фолкетинг) се провеждат на Деня на конституцията. Би било трудно да се открие по-добър начин за честване на демокрацията от това да упражниш правото си на глас“, сподели по този повод посланикът на Кралство Дания Сьорен Якобсен.

На приема по случай Деня на конституцията на Дания присъстваха ръководители на дипломатически мисии у нас, представители на български институции и неправителствени организации, с които датското посолство е работило и си е партнирало успешно през годината. Сред гостите на събитието бяха бившият министър-председател на Република България (2001-2015 г.) Симеон Сакскобургготски и посланикът на Финландия, Нейно Превъзходителство Пайви Блинникка, с която посланиците на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра имаха честта да разговарят във финландското посолството в София през месец май.

С това на практика бяха финализирани дейностите на мездренската гимназия по Програмата за училища посланици на Европейския парламент 2018/2019. През следващата учебна година младшите и старшите посланици от училището възнамеряват да продължат да бъдат активни европейци и да разпространяват и повишават знанията си за Обединена Европа.

Всички дейности от участието на СУ "Иван Вазов" - Мездра в Програмата са обобщени на уебсайта, изработен от отговорника на младшите посланици Мирослав Лилов, ученик от X "а" клас: http://www.epjambassadors.vazov-school.com/