По стар български обичай Негово Превъзходителство беше посрещнат на входа на гимназията с питка и сол от девойки в народни носии и приветстван с "Добре дошъл!" от директора Мариела Горанова.

По-сетне той разгледа училищния музей и гостува на учениците от II "а" клас с класен ръководител Венета Чобова, които отправиха музикален поздрав към своя гост с детската песен "Пипи Дългото чорапче".

Посланик Якобсен посети и кабинета по "Хореография", където възпитаници на преподавателя Мирослав Аспарухов го изненадаха приятно с изпълнение на откъс от танцовата композиция "Гергьовден".

В рамките на своята визита дипломатът се срещна с младшите и старшите посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов", с които разговаря за съвременното състояние и перспективите за развитие пред Европейския съюз.

Домакините на събитието бяха подготвили видео визитка на Сьорен Якобсен и презентация за своето училище, за природните и културни забележителности на врачанския край, както и за историята и традициите на Родината на Хамлет и Андерсен. По време на дискусията датският посланик отговори на въпроси, които вълнуват младите хора по актуални теми от деня.

За финал младшите и старшите посланици на ЕС подариха на новия си приятел колаж върху имитация на камък със символични послания, изработен от психолог Емилия Гарванска, и рекламни материали с логото на училището.

От своя страна посланик Якобсен им подари художествена фотография на датския фотограф Ivar Olai Mjell и се разписа в Книгата за впечатления.

Сьорен Якобсен започва дипломатическата си кариера през 1997 г. в Министерството на външните работи на Кралство Дания като ръководител на секция в отдел “Насърчаване на износа”. През 1998 г. ръководи секция в отдел "Африка".

От 2000 г. е член на няколко международни мисии - първи секретар в посолството на Кралство Дания в Пекин, заместник-посланик на Кралство Дания в Анкара, заместник-посланик на посолството на Кралство Дания в Пекин и старши обществен представител на Дания в Лашкар Гах и ръководител по политическите въпроси в посолство на Кралство Дания в Кабул.

През 2017 г. е назначен за посланик на Кралство Дания в Република България.

Посланик Якобсен има магистърска степен по европейска икономика от университета в Оденсе.