Мездренските ученици и учители бяха посрещнати изключително радушно от Нейно Превъзходителство Пайви Блинникка, посланик на Република Финландия у нас. Топлото посрещане с финландски бонбони накара средношколците да забравят за притеснението си и дискусията премина в приятелска атмосфера.

Работният език бе английски. Това обаче не попречи на учениците да разкажат подробно за многобройните си дейности по проекта за училище посланик на Европейския парламент и да зададат на своя любезен домакин въпросите, които ги интересуват.

Г-жа Блинникка, която има дългогодишна дипломатическа кариера, им разказа за своята работа като посланик в Хелзинки, Москва, Виена, Париж, Будапеща, Хамбург и София. Тя сподели интересни факти от историята на Финландия, като едно от най-важните събития, които финландското посолството е организирало, е честването през 2017 г. на 100-годинишнината от обявяването на независимостта на скандинавската държава.

Нейно превъзходителство подари на мездренските ученици книги и брошури за Финландия и им пожела успех в надпреварата по Програмата за училища посланици на ЕП. Те от своя страна й подариха картина с роза, изработена ръчно от училищния психолог Емилия Гарванска като символ на България, както и гривна, направена от децата от рециклирани материали.

След приключване на официалната част от визитата, младшите и старшите посланици на Европейския парламент продължиха разговора си с г-жа Блинникка в неформална обстановка и й благодариха за отделеното време, въпреки натоварения й график.