Председателят на Младежката организация на ВМРО - Враца Момчил Янков припомни паметните събития около създаването на Организацията и нейния принос в националноосвободителното движение за обединение на българските земи. "Уважаеми съидейници, историята и времето доказват, че ВМРО е идеализъм и саможертва, заяви в словото си заместник-председателят на Националния младежки комитет. Затова днес ние избираме в нашето друго време, с нашите други средства, но със същата надежда и вяра да следваме идеалите на войводите-основатели на ВМРО, за да има по-добро бъдеще за нас и децата на Майка България”.

"Нашата Организация не е само история, тя е жива и днес, подчерта от своя страна председателят на Областния комитет на ВМРО - Враца Красимир Богданов. И ще бъде жива и действена дотогава, докато все още има българи по света, които не са свободни. Затова борбата за национално обединение продължава”, каза в заключение народният представител от коалиция „Обединени патриоти”.

Възпоменателната вечер продължи с прожекция на документалния филм на журналиста Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНР, БТА и БНТ в Скопие, и на режисьора Олег Ковачев "Забраняваната легенда". В него се разказва за забранената по времето на Титова Югославия войнишка песен "Нашъ капитанъ Бърдаровъ", посветена на легендарния български офицер кап. Христо Бърдаров (1890/1891-1917 г.), загинал в Първата световна война за свободата на Македония.

С тази прожекция ВМРО - Враца постави началото на патриотична кинолектория, която има за цел да запознае местната общественост с видни дейци на Организацията и с други емблематични герои от националноосвободителните борби на българския народ.