Номинациите подкрепят добри управленски модели и практики в българското образование. Целта на инициативата е да се стимулират, изследват, популяризират и разпространяват най-успешните управленски практики и модели в българското образование, като се прави ежегоден преглед на постиженията в сферата на образователния мениджмънт.

Право да предлагат номинации имат както членовете на Сдружението, така и всички външни институции и организации, които имат непосредствени впечатления от работата на номинираните личности и организации - регионални управления, клиенти на образователни услуги, граждански организации, местни власти и др.

Тържественото обявяване на победителите се състоя в СУ "Св. Климент Охридски" на 8 ноември 2019г. На церемонията присъстваха представители на академичния състав на Софийски, Шуменски и Велико-Търновски университет. Почетният председател на управителния съвет проф. д-р Петър Балкански, поздрави всички за смелостта да бъдат различни и да вярват, че могат да променят света. Проф. д-р Силвия Николаева - председател на Сдружението, връчи грамоти и почетни плакети в шестте категории.

Приоритетно са отличени постижения в категориите: „Лидерство за устойчиво институционално развитие", „Приобщаващо лидерство", „Технологично-опосредствано лидерство", „Иновативно лидерство" и персоналната годишна награда „ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЛИДЕР - 2019".

"Говорящ вестник" е пример за иновативно лидерство, защото е единствен в българското училище. ОУ “Св.св. Кирил и Методий”- гр.Мездра е иновативно училище именно със своята визитка "Говорящ вестник". "Говорящ вестник" е алтернативна училищна политика, която обучава, възпитава, формира професионални нагласи.