Повод за прекратяването и този път е дейността на Васил Дацов като управител на търговско дружество. Тоест, в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на Крета, Дацов не е изпълнил задълженията си по чл. 41, ал. 3, от ЗМСМА: не е предприел необходимите действия за прекратяване на търговската си дейност и/или за освобождаването му от заеманата длъжност и в същия срок не е уведомил писмено председателя на Общински съвет (ОбС) - Мездра и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

Въпреки представеното възражение от негова страна, ОИК Мездра намира, че са налице предпоставки за предсрочно прекратяване на пълномощията му на основание чл.42, ал.1, т.5 във вр. с чл.41, ал.3 вр. с ал.1 от ЗМСМА.

Решението е взето с 10 гласа „за“ и 1 „против“ от присъствалите на заседанието 11 членове на ОИК, колкото е и съставът на комисията.

Предстои да се уведоми ЦИК и Общински съвет Мездра, като към писмото до ЦИК се приложи цялата документация по преписката.

ОИК - Мездра възлага на председателя и на секретаря на комисията да изготвят мотиви към решението, а решението да бъде обявено на сайта на ОИК и на информационното табло пред сградата на Община Мездра, както и да изготвят и изпратят писма до ЦИК, ОбС - Мездра и кмета на община Мездра.

Припомняме, че Васил Дацов бе избран за втори път като кмет на Крета на частични избори, провели се на 23 юни тази година.

Провеждането им се налагаше, тъй като с Решение от 3 януари 2024 г. ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на Дацев, който в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет не бе изпълнил задълженията си по Закона за местното самоуправление и местната администрация. Същият не бе предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на две търговски дружества.