Вацил Дацев беше избран за кмет на кметство Крета на първия тур на местните избори на 29 октомври 2023 г. Тогава той беше издигнат от Коалиция от партии „Алтернативата на гражданите“ и събра 87 гласа срещу 58 гласа за кандидата на Местна коалиция „ЗНС (Левицата!, Българска социалдемокрация - Евролевица, Бъдеще за Родината)“ Виолета Панова.

Впоследствие обаче, с Решение от 03.01.2024 г., ОИК - Мездра прекрати предсрочно пълномощията на Дацев, тъй като в едномесечен срок от полагането на клетва като кмет на кметство Крета не е изпълнил задълженията си по Закона за местното самоуправление и местната администрация, т. е. не е предприел необходимите действия за прекратяване на дейността си като търговец и управител на две търговски дружества и в същия срок не е уведомил писмено председателя на Общинския съвет (ОбС) и ОИК - Мездра за предприети действия в тази посока.

С Указ от 12.02.2024 г. Президентът на Република България насрочи частичен избор за кмет на кметство Крета на 23 юни 2024 г.

Другият кандидат - Ваня Николчова, в края на месец февруари тази година беше избрана от ОбС - Мездра за временно изпълняващ длъжността „Кмет“ на кметство Крета.

С Решение от 28.05.2024 г. ОИК - Мездра назначи поименно състава на Секционната избирателна комисия при произвеждане на предстоящите кметски избори в с. Крета: Даниела Цекова - председател, Десислава Георгиева - заместник-председател, Цветослав Тончев - секретар и членове Йорданка Тошева, Юлия Стоянова, Стефанка Илиева и Румяна Шопска. Резервен член е Калина Илиева.