„Решихме да продължим стъпките на Ботевите четници. Те не завършват в Зверино, а част от групата минава и през нашето село. Но най-голямата трагедия е загубата на 16-годишното момче Александър Чендов”, коментира Иво Костов.

Кметът заяви, че с този акт на родолюбие иска да покаже на младите и те да знаят, че Игнатица е част от стъпките на Ботевата чета. „Стената на славата” не приключва дотук. Иво Костов разкри още, че всяка година ще бъде откривано по нещо ново.

Автор на портретите е художникът Евгени Кучков от Мездра. Той сподели, че основният виновник той да се съгласи да направи този стенопис, е Александър Чендов.

„Защото това момче е нещо, което трябва да извадим от историята и да го покажем на младите. Това дете е дало живота си за България”, каза още Кучков.

Организаторите бяха подготвили богата културна програма, която включваше рецитал на стихотворения.

Игнатица заслужава да има „Стена на славата”. Това е един красив акт на родолюбие, с който да се гордее цялото село”, категорична е Мирела Николова.

На 11-ти юни родолюбиви българи от цялата страна ще се съберат в местността „Люцка поляна” в Ржана планина, за да почетат паметта на най-младия Ботев четник - Александър х. Димитров Чендов (1860-1876).Той загива за Свободата на родината през пролетта на 1876-та едва на 16-годишна възраст.