На този ден жителите и гостите на село Игнатица отбелязват своя храмов празник. Църквата „Свети Игнатий Богоносец” е единственият Божи дом в България, който е посветен на свещеномъченик Свети Игнатий.

Игуменът на Черепишкия манастир Архимандрит Йоаникий отслужи празнична света литургия и водосвет, в съслужение с отец Николай и отец Калин от Врачанската митрополия.

След литургията бе раздаден традиционният постен курбан. Майстор-готвачът Любомир Цветков сподели каква е тайната на вкусния постен курбан.

Десетки миряни посетиха храма, за да се помолят за здраве.

Мирела Николова сподели, че тази година спазва постите. "В тези светли празници всеки човек трябва да пусне вярата в душата си, за да има една по-успешна и по-добра нова година", каза още тя.

„Пожелава на всички хора да бъдат здрави и нека от този празник натам бъдем по-обединени и да ни има“, каза за MediaNews Евдокия Томова.

„Това е един прекрасен празник за всички българи", каза кметът на Игнатица - Иво Костов. Той пожела на всички православни християни здраве и обединение на хората. "Без вяра и ако не сме обединени – няма да оцелеем“, добави още той.

Според традициите, за да не оставят благополучието в ръцете на случаен човек, дедите ни избирали "полазника" предварително, като предходния ден му отивали на гости с бъклица вино, за да го поканят, тъй като били убедени, че именно той ще донесе сполука на цялото семейство.