Официално откриване на Посетителски център на Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ към Изпълнителна агенция по горите се проведе в Люти брод. Центърът е изграден в рамките на проект „Изпълнение на дейности за устройство и управление на ПП „Врачански Балкан”, финансиран по Оперативна програма “Околна среда" 2007-2013 г. и със средства от държавния бюджет.

Лентата на новата придобивка прерязаха кметът Мездра Генади Събков, бившият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов и Николай Ненчев, директор на ПП „Врачански балкан”.

Центърът е разположен в близост до Мемориален комплекс „Баба Илийца” в Люти брод. Мястото предоставя изключителна гледка към природния феномен "Ритлите" и Искърското дефиле.

Посетителският център ще предоставя на туристите информация за природните забележителности, туристически атракции и местата за настаняване в района. Друга основна функция на центъра ще бъдат образователни инициативи за деца и младежи. Вътрешната експозиция е свързана с природните и историческите забележителности в района.

В центъра могат да се видят триизмерен макет на Искърското дефиле, дигитален макет с туристическите пътеки в ПП „Врачански Балкан“ и 3D прожекции. Новооткритата сграда ще бъде отворена за посетители всяка събота и неделя от 9.00 до 17.00 часа.