© ПП "Врачански Балкан"

Искърското дефиле винаги е привличало интереса на пътешественици и изследователи, на писатели и духовни учители, на алпинисти и планинари. Всяка крачка тук крие по нещо интересно за историята и културата през вековете.

След пандемията през 2019 година и поради близостта си до София, Искърското дефиле се превърна в нова притегателна дестинация за хиляди туристи. Много от тях се насочваха към познати атракции и природни забележителности, а други търсиха нови възможности за изследване на природата и културното наследство.

За да разкрие пълния потенциал на Искърския пролом, Дирекция на Природен парк „Врачански Балкан“ обедини усилия с Община Мездра и с неправителствени и бизнес организации за развитие на Искърското дефиле като екодестинация с единен облик и визуална идентичност. В рамките на проект „Екодестинация Искърско дефиле“ партньорите ще направят проучване на туристическото предлагане, ще се проведат срещи и обучения с представители на туристическия бранш, ще разработят маркетингова стратегия и визуална идентичност на дестинацията. За бъдещите посетители в Дефилето ще бъдат изградени и два маршрута с панорамни площадки. Информация за всички туристически „съкровища“ ще бъде събрана в туристически-информационен сайт, а 10 минутен филм ще пленява със смайващи гледки от природните и културни забележителности.

Проектът „Екодестинация Искърско дефиле“ стартира през юни 2024 и е с продължителност 18 месеца. Той се финансира от Фондация „Америка за България“ и е на стойност 139 160 лв.

Фондация „Америка за България“ е независима, неправителствена и неполитическа американска благотворителна фондация, която работи в партньорство с български организации за укрепване на частния сектор и демократичните институции в страната. За повече информация: www.us4bg.org.