© atletikabg.com

Над 400 бегачи от 11 държави участваха в уникалната атлетическа надпревара в центъра на София. По 2.5-километровото трасе стартираха 92 отбора, съставени по специален принцип, с цел да се промотират отборните и щафетни бягания като начин за привличане на повече хора към заниманията със спорт.

Стартът бе даден от директора на „Еразмус Мундус и Спорт” в Изпълнителната агенция за Европейско образование и култура на Европейската комисия Ийв льо Лостек, от члена на Европейския парламент Андре Ковачев и от журналиста Георги Милков.

Мащабното спортно събитие Рънатон се организира за първи път под егидата на Европейския съюз и бе подгряващо преди големия Софийски маратон следващия уикенд, на 8 октомври. По кратката дистанция първо потеглиха предимно хора със специални потребности, веднага след това стартиха участниците на в по-дългите дистанции.

Българските тимове бяха изградени около личностите на посланиците на инициативата. Най-много участници от прочутите ни атлети бе увлякла националната рекордьорка на маратон Милица Мирчева с 10 отбора, свои представители имаха още Евгени Игнатов, Веселин Цинзов, Красимира Чахова, Шабан Мустафа и параолимпиеца Християн Стоянов, които приветстваха участниците. Абсолютен рекордьор обаче бе двигателят и организатор на много популярната верига от бягания „5кмРън“ Георги Станоилов, който бе записал 17 отбора. Общо българите, които застанаха на старт, бяха 144 - всички преминале задължителната 6-месечна тренировъчна програма в подготовка за бягането.

Към българските бегачи се присъединиха 226 атлети от 56 отбора от чужбина. Те бяха представители на 10 държави – Португалия, Испания, Италия, Холандия, Хърватска, Словения, Австрия, Словакия, Латвия и Румъния, като всяка страна бе сформирала по 6 свои отбора за участие в България. В тези държави в продължение на шест месеца течеше подбор на участници, като те се определяха от т. нар. „водачи на отборите“, които стриктно следяха за изпълнението на зададените от българските организатори тренировъчни програми. Всеки участник бе ангажиран да споделя свои снимки, видеа и информации за тренировките си в специално изградените профили в социалните мрежи на инициативата.

© atletikabg.com

В отборното състезание на 5 км златото грабнаха атлетите от тима на Евгени Игнатов, които изпревариха с близо 2 минути състава на „Ела и спортувай“, подбран от многократната световна шампионка за ветерани Красимира Чахова. Бронзът бе за атлетите от румънския град Сибиу.

По 10-километровото трасе най-бърз бе отборът на Милица Мирчева „Супер сила“, финиширал две минути преди първия тим на Сибиу, трети остана друг отбор, подкрепящ Милица Мирчева – „Running Community Green”.

В най-трудното изпитание – полумаратон на 20 км, златото бе за щафетата на „Отбор 3“ от Румъния, среброто – за испанците от „Дама де База“, а бронзът – за „Лисабон 1“. Надпреварите на 5 и 10-километровите бяха отборни – с едновременен старт и сборуване на времената, а 20-те километра са щафетни – всеки член на отбор бяга по 5 км и най-бързият тим печели. Всички състезания бяха отворени за участие на тимове от по четирима на различна възраст в четири категории: 20-40; 40-50; 50-60; 60+. Съставът на отборите гарантираше баланс между половете, тъй като тимовете са съставени от равен брой мъже и жени. Призьорите бяха наградени от Дамян Диков – изпълнителен директор на Фондация „София – европейска столица на спорта“.

Рънатон-ът имаше и съпъстващи събития - Панаир на традиционните и спортове и игри в 11 европейски държави, Международна конференция на тема „Спортната дипломация и интеграционни спортни ценности“, дискусии и други.

Целта на Конференцията бе да се споделят резултати, добри практики и научени уроци, както и да се демонстрира отдадеността на участниците в Рънатон София 2023 към популяризирането и възпитаването на спортни ценности между поколенията. Участниците подписаха обещание за насърчаване на спорта сред всички поколения, за по-приобщаващи спортни дейности и за адаптиране на инициативите, така че да бъдат по-приветливи за хората над 55 години.

Двигателят зад голямото спортно събитие с нестопанска цел, финансирано по програма „Еразъм+“ на Европейския съюз е Асоциация „Спорт в свободното време“. Общата цел на Рънатон е да насърчи хората от всякакви поколения, полове и физическа кондиция от 11 държави членки на ЕС да тичат редовно и да популяризират бягането като отборен спорт, който може да създаде връзка между различни поколения с цел значителни физически, психически и социални ползи за активния живот на хората от всички възрасти.

Източник: atletikabg.com