Най-голям дял в работата на дирекцията е борбата с разкриване на престъпления против собствеността и предотвратяване на битовата престъпност. В това отношение процента разкрити престъпления е увеличен спрямо 2015 г.

За изминалата година са образувани 111 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици.

На отчет-анализа на Областната дирекция на МВР във Враца присъстваха представители на правораздавателните институции в града. Гост бе и заместник-директорът на ГД БОП старши комисар Стоян Темелакиев, който поздрави служителите за показаните много добри резултати в работата през 2016 г.

Старши комисар Газибарски отчете и наказанията в редиците на униформените. През 2016 г. са допуснати общо 29 произшествия с участие на 27 служители на МВР. Броят на допуснатите произшествия през 2016 г. е намален в сравнение с 2015 г., когато произшествията са били 37 броя. Голям брой от произшествията се дължат на стриктно отчетените ПТП с участието на служебни автомобили.

В резултат на засилване на контрола по отношение на спазването на служебната дисциплина от служителите на ОДМВР през 2016 г. са наложени общо 56 дисциплинарни наказания. През 2015 г те са били 53. Сред наказаните през отчетния период 5 са на служители, заемащи ръководна длъжност, 10 на служители на изпълнителски длъжности и 41 на служители на младши изпълнителски длъжности. С най-голям дял, 34 са наказаните с “Писмено предупреждение”. Уволнен за провинение е само един служител.

Директорът на ОД МВР - Враца отбеляза и факта, че през периода 185 служители са стимулирани морално и материално в зависимост от постигнатите професионални резултати и изпълнени конкретни задачи.