Помещението, в което ще се приемат протоколите е крайно неподходящо, недостатъчно проветриво и обширно, обясни Иванова. „Членовете на СИК ще работят цял ден, ще се налага да отразяват резултатите в два протокола, с преференции и уморени, и изнервени биха искали мястото, където ще ги приемаме и се налага да седят още часове, да бъде удобно и отговарящо на условията“, посочи Иванова. По думите ѝ това, което притеснява членовете на РИК-Враца е, че там няма и достатъчно тоалетни, няма достатъчно място за сядане, не се знае дали електрическата инсталация на училището ще издържи на всичките компютри, които ще бъдат монтирани. Физкултурният салон, където ще се приемат протоколите на СИК-овете, не е и добре осветен, каза още тя.

Другият говорител на РИК-Враца Красимир Колев припомни предишните избори за Европейски парламент, когато протоколите бяха приемани във физкултурния салон на Средно училище „Отец Паисий“ и когато за изчакването на хората са били отворени между осем и десет класни стаи, които са се оказали недостатъчни да приемат всички. По думите му и тази година се очаква при приемането на протоколите да се съберат над 1000 човека на едно място.

Другото, което притеснява членовете на РИК-Враца е, че в училището на втория етаж ще има и секционни избирателни комисии, чиято работа около попълването на протоколите ще съвпадне с приемането на първите готови протоколи. На третия етаж пък, в понеделник, на 10 юни се очаква да има Национално външно оценяване, докато на първия ще продължава приемането на протоколи, обясни още Колев. „Моето виждане е, не ангажирам никого с него, че ние ако приключим на 11 юни и сме готови да предаваме - това ще е добър вариант“, посочи Колев.

Мнението на РИК-Враца относно определената сграда на ПГТР-Враца за приемане на протоколите от СИК-овете в областта е представено на областния управител, откъдето вчера сутринта са обявили, че решението за мястото си остава. С проблема ще бъде запозната и Централната избирателна комисия, заявиха говорителите и допълниха, че тази вечер се очаква нова среща между членовете на РИК-Враца и областния управител.

По-рано вчера, областният управител Надя Донкинска съобщи пред медиите, че избраната гимназия предлага добри условия за приемане на протоколите и изчакване на членовете на СИК. „Тя е изключително добра от гледна точка като локация, защото ще даде възможност за коли и автобуси да спрат безпроблемно, ще има денонощно осигурен магазин, тя е с отделна аула, която ще бъде отворена за членовете на СИК, където да почиват и още шест стаи, които са абсолютно достатъчни“, посочи Донкинска.

БТА припомня, че причината да не се използва удобната за всички участници в процеса сграда на Драматично кукления театър – Враца е, че там на 10 юни ще започне Националният фестивал на малките театрални форми.