Отношение по единствената точка в дневния ред взе по време на дебатите взе съветникът д-р Георги Комитски, и алармира, че почти всички началници на отделения вече са си подали оставките, и болницата започва да се разпада, затова е нужно тези дългове да се опростят. Нужно е, но е невъзможно, поясни председателят на съветниците Румен Антов и припомни, че само президента има право да опрощава такива дългове.

Дебатите преди гласуването не изневериха на традицията и в залата пак имаше дребни политически глозгания. Борислав Банчев, който се изказа против отсрочването на дълговете на болницата и настояваше парите да се опростят по давност, напусна демонстративно заседанието преди гласуването, като преди това заяви: „Ако вземем подобно решение, убиваме болницата, защото на 6.10.2018 г. тя ще бъде задължена да ни преведе тези пари". Думата бе дадена и на Владислав Христов, Стефка Мерджанкова, Владислава Лакова. Изказа се и зам. директора по медицинските дейности на болницата д-р Кети Ценова.

Кметът Калин Каменов изрази задоволство от факта, че въпреки разразилите се дебати все пак съветниците се обединиха и дадоха положителния си вот за отсрочването на дълга на болницата към общината, което е малка стъпка, но е необходима към момента помощ.