Преди ритуалното спасяване на Кръста Господен отец Антон отслужи Велик водосвет, докато петдесетината млади смелчаци се подготвяха за спасяването на Христовия кръст и за станалото традиционно "Мъжко хоро". Той благослови миряните и пожела здраве, мир и благоденствие.

Щастливият спасител на кръста бе 21-годишният Ивайло Бояджиев, който успя да изпревари всички и улови Божия символ. Футболистът на Балкан (Ботевград) сподели, че се чувства изключително щастлив, че е успял пръв да улови кръста и си пожела здраве и благополучие на цялото си семейство и на всички българи.

След спасяването на кръста, в студените води на реката се изви впечатляващо мъжко хоро под звуците на каба гайдите. Над Искъра се понесе мъжката песен на капитан Петко войвода, а хорото се изви около двамата танцьори с тъпаните. Песента и хорото сякаш отвориха небето отгоре и засия ослепителното януарско слънце, сякаш и то поздравяваше хорото.

Най-малкият мъж, който изигра своето първо "мъжко хоро", бе четиригодишният наследник на един от танцьорите. Малчуганът бе облечен в традиционна национална носия и гордо поздравяваше множеството от раменете на баща си.

Леденото хоро се пренесе на площада, където всички се хванаха до смелчаците, и се огласи от радостните възгласи на празнуващите. Пространството се изпълни с пъстроцветните носии на момите, а над Искърското дефиле се разнесоха родопските песни и звуците на каба гайдите. Така непринудено сякаш се събраха на едно място меките гънки на величествената Родопа планина и непристъпните отвесни върхове на гордата Стара планина. И в тази среща имаше нещо повече от символично - България е една и неделима.

Специални гости на празника бяха общинските съветници Ивайло Тодоров, облечен в национална носия, за да поведе хорото, Мирослав Аспарухов, който бе и водещ с тъпана в средата на реката, Огнян Петров и Венелин Кръстев. Ритуалът по спасяването на Божия кръст уважиха кметът на Мездра Генади Събков и председателят на Общинския съвет Яна Нинова.