Тази година курбана в махала "Преслоп" дадоха семейство Маргарита и Стоян Стоянови, техният син Красимир и снаха им Надежда, които са наследници на покойния Крум Пешов, бивш собственик на имота, в който се намира оброка на Св. Герман.

След като благослови миряните Негово Високопреподобие прекади обредните хлябове, дарове и коливото - агнешката курбан чорба, приготвена от майсторите-готвачи Любен Цветков и Маргарита Йотова.

По-сетне всички седнаха на общата трапеза под дебелата орехова сянка, където се веселиха чак до икиндия в диплите на Ржана планина.

Както повечето оброци в землището на Игнатица, този в махала "Преслоп" е възстановен преди около три десетилетия от ревностния християнин Иванчо Минов (вече покойник), който поставя на тракийската могила оброчен кръст, а на мястото на изсъхналия вековен цер засажда липа. Преди четири години мездренската фирма "Хемус-М" дарява нов кръст, изработен от бял врачански камък.

Следващото принасяне на жертва жителите на Игнатица ще направят на Възнесение Господне (Спасовден), който тази година се пада на 17 май.