Във връзка с това, кметът на община Мездра - Иван Аспарухов, е изпратил писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството - Петя Аврамова, с искане да бъдат поставени временни изкуствени неравности (тип „легнал полицай”), по трасето на републикански път II-16 в участъка Ребърково – Елисейна, с цел ограничаване на скоростта на движение на моторните превозни средства.

Писмото е изпратено с копия до председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Георги Терзийски, до директора на Областно пътно управление – Враца инж. Веселин Николов и до директора на Областна дирекция на МВР – Враца старши комисар Янко Янколов. В него се настоява да бъдат поставени общо 11 изкуствени неравности: 5 в с. Зверино и по 2 в селата Ребърково, Люти брод и Елисейна.

Кметът на Зверино – Стоян Петров, заяви, че още с отклоняването на трафика са сигнализирали в община Мездра и кметът Иван Аспарухов е предприел незабавни действия за осигуряване безопасността на хората.

Петров изрази притеснение и от факта, че през септември започва новата учебна година. В местното средно училище учат децата от четири села –Игнатица, Оселна, Елисейна и Зверино, а автобусите спират точно на пешеходната пътека до жп прелеза.

Относно безопасността на хората, кметът обясни, че непрекъснато призовава хората, особено възрастните, да пресичат пътя само на пешеходните пътеки. Въпреки това, бай Христо премина точно по средата на прелеза и пресече пътя на метри от пешеходната пътека. Той обясни, че така е свикнал и не се притеснява.

На най-оживеното кръстовище в селото постоянно стават задръствания, тъй като от там е излазът от другата половина от Зверино и от селата Игнатица и Оселна.

Кметът на Люти брод – Иван Коцев, също сподели, че натовареният трафик създава неудобства на хората, но и той като другите си колеги предупреждава хората да използват само пешеходните пътеки за пресичане на пътя. Той дори спомена интересна статистика, че си е поставил за цел да преброи колко тирове ще преминат за един час. Числото бе стряскащо – 400 тира за един час в двете посоки.

Особено опасен участък се очертава входът на село Ребърково откъм Люти дол, тъй като там се сливат двата пътни потока на леки и тежкотоварни автомобили, идващи от София.