Често през тази седмица стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки. Това е така, защото според древно поверие раздаването на червените яйца предпазвало душите на мъртвите от превъплъщаване.

В Западна България на Ладиното хоро не участват само моми, но и по-възрастни мъже и жени. Момите, които участват в тези игри образуват едно сключено хоро. Но то бива разсичано от две от девойки.Едната по време на танца се намира вътре в самото хоро, а другата е отвън. Двете с помощта на кърпа разсичат три пъти хорото. Благодарение на тези техни действия се получават няколко по-малки хора. На тези хора се хващат и по-възрастни представители на местното население.

Този ритуален танц е свързан с плодородието и берекета. Вярва се, че чрез него ще бъдат прогонени лошите болести и природните бедствия като градушка, суша, наводнения и тъй нататък.

Ритуални танци, които се играят в Бургаския край са известни като Мара Лешанка. Той донякъде напомня обреда Буенец.

Участничките в Мара Лешанка се събират в дом, в който няма починало дете. Те вземат няколко червени и жълти чехли напъхват един в друг като кукла. След това ги забулват с булчински дрехи и я накичват като женска глава. Така накичена, главата на Мара Лешанка се взема и се разнася от лазарувала мома. Тя непременно трябва да е с живи родители. Тя и другите моми отиват извън селото. Обикновено това място е близо до естествен водоизточник, защото след ритуала момите си измиват лицата във водата. Но преди това на това място се присъединяват и останалата част от населението.

И в двата вида ритуални танци - Ладино хоро и Мара Лешанка игрите са придружени от обредни песни.

И в двата вида ритуални танци - Ладино хоро и Мара Лешанка игрите са придружени от обредни песни.


Източник: faktor.bg