От началото на тази година в мездренската болница са проплакали 11 бебета - 3 момчета и 8 госпожици. Мездра се е увеличила с шест нови граждани, четири от новородените са от Враца и едно от Роман. Миналата година, новородените бяха с едно повече – 12, от които 9 момчета и 3 момичета.

Завеждащият отделението д-р Владимир Цеков каза, че този ден, вече 40 години го смята за един от своите най-красиви празници, защото от всички медицински специалности, само акушерите и гинеколозите имат свой собствен професионален празник

Както всяка година доброволците от клубовете на Българския младежки червен кръст (БМЧК) в Мездра и Зверино тук бяха дошли да поздравят екипа на родилното отделение в Мездра. Водени от председателя на общинската организация на БЧК Наталия Христова, младите червенокръстци и техните ръководители Петя Илиева и Христинка Иванова честитиха празника на акушер-гинеколозите, на акушерките и на родилките.

Доброволците от БМЧК поднесоха, цветя, бебешки шишета за хранене, настолна лампа и други на завеждащия родилното отделение д-р Владимир Цеков с пожелания към целия екип за здраве и благодарност в благородната им професия.

Приятна изненада за празника бяха подготвили доброволците на БМЧК от Зверино, Тина Тодорова и Сандра Сандова пресъздадоха ритуала "Измиване на ръцете на бабата", в ролята на която се превъплъти старшата акушерка на отделението Елена Шифелбайн.

Децата от Клуб "БМЧК и Приятели на Искърското дефиле" поздравиха медиците със стихотворение, с което първокласничката Фабиана Ивайлова от Оселна, също родена тук, благодари на д-р Цеков и екипа му, и специално подбрана песен, посветена на акушерките, изпълнена от Данита Панова, също в първи клас от Зверино.

Накрая импровизираното тържество завърши с неизменното българско хоро, което се изви в коридора за радост на лекари и акушерки, както и за младите майки.