На 1 септември стотици симпатизанти потеглиха към Пирин планина, до параклиса "Свети Илия" над село Сугарево, Мелнишко, където почетоха паметта на легендарния водач на организацията Тодор Александров. На паметното събитие присъстваха вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки, министър Нено Димов, депутати, членове и симпатизанти на Организацията, българи от Македония и Западните покрайнини.

Отслужена бе и заупокойна молитва, а над планината ехтя залп в чест на Тодор Александров. Красимир Каракачанов връчи грамоти на над 40 нови членове, които положиха клетва за вярност към ВМРО. В словото си Каракачанов разказа за делото на "некоронования цар на Пирин", както е наричан навремето Тодор Александров.

Тодор Александров Попорушев е роден на 4 март 1881 г. в Ново село - махала на град Щип. През 1898 г., на 17-годишна възраст, влиза в редиците на ВМОРО, за което заслуга има директорът на Скопската гимназия Христо Матов. След Илинденско-Преображенското въстание /1903 г./ Александров взима дейно участие във възстановяването на организацията и участва на повечето й конгреси. През септември 1911 г. Тодор Александров финансира от касата на ВМОРО издаването на в. "Вардар", с редактор Данаил Крапчев.

Цялото лято на 1912 г. Тодор Александров е начело на малка чета, с която се движи в околностите на Кукуш и Солун. По време на Междусъюзническата война Александров пише писмо до министър-председателя Иван Гешов и на цар Фердинанд, в което се аргументира, че за ВМОРО автономията винаги е била едно от средствата за запазването преди всичко целостта на Македония с оглед на бъдещето й присъединение към България.