"За три месеца сме предвидили през летния сезон да се опитаме да предоставим възможност на млади хора от района на Вършец, на Монтана, а също сме поканили от Зверино младежи средношколци да се включат в така малко по-отблизо опознаване на природата, на нуждата от запазване и опазване на ценни видове, които абсолютно на територията на Природен парк "Врачански Балкан" и прилежащите са едно богатство, което всички мисля, че ценим много и целта ни всъщност е да ги запознаем конкретно и с лешоядните птици, тъй като това е нещо, което е много ценно за природата", каза Любомира Колчева- директор на фондация "Екообщност".

Завръщането на лешоядите в България се дължи на усилията на няколко природозащитни организации, към които "Екообщност" се присъедини от миналата година.

Фондация "Екообщност" работи по проект "Живот за брадатия лешояд" в партньорство с редица организации, включително и международни. Усилията на всички са насочени към възстановяването в България на брадатия лешояд. Той е символ на българската природа и опазването ѝ.

"Възстановяването на този вид е една така доста сериозна инициатива. Преди да може да има условия за брадатия да бъде реинтродуциран, благодарение на птици, които ще бъдат осигурени от нашите партньори от чужбина, от Испания, всъщност трябва средата да е готова и средата да е готова това означава, че мястото, където ще бъде реинтродуциран видът в България трябва да бъде едно място, което е стабилно като хранителна база за него, да не е смущаващо като да кажем посещения от хора, които да приближават например мястото, което обитава" каза още Любомира Колчева.