Десетки граждани и гости на „железничарския“ град отдадоха своята почит към най-българсия исторически акт в най-новата история на България. Съединението на Княжество България и Източна Румелия е не просто обединяване на територия, но и духовен и национален подвиг, дело на един изстрадал, но и извисен народ, който в далечната 1885 година заявява на света, че има държава България- единна, неделима и независима от волята на великите сили и техните имперски амбиции...

Тържеството бе открито от Светла Дамяновска, гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра.

Слово за празника поднесе кметът на Община Мездра – Иван Аспарухов. Той подчерта, Съединението на 6 септември 1885 г. не е просто съединяване на територия, но и обединяване на една изконна мечта и борба на народа ни да бъде заедно, да бъде единен.

„Териториалното обединение е само апотеоз на една борба, на една мечта. А за нации като българската обединението е много важно да бъде в душите и в сърцата ни.

Защото какво от това, че днес граничим само с бивши наши територии? Какво от това, че сме в един голям съюз? Какво от това, че имаме еднаква икономика, а, може би, съвсем скоро и еднаква валута?

Когато нямаме национално самочувствие. Когато нямаме това, което ни трябва. И ако за еднотериториално обединение нашите предци са давали жертви, за нашето духовно обединение е необходимо образование, домашно възпитание, трябва ни национална кауза“.

Защото днес в обединена Европа територията и границите нямат значение. Единственото важно е ние, българите да запазим своята национална идентичност и своето национално самосъзнание. Денят на Съединението е и ден за почит на паметта на хилядите борци, дали живота си в името на една свободна, силна, голяма България. За да се сбъднат мечтите и идеалите на водачите на Съединението, днес трябва да се насочат приоритетите към образованието, духовността, възпитанието на децата, защото те са нашето утре, трябва да им предадем духа на тези, които са жертвали живота си за нашето днес.

Празничната програма продължи със стихове за България в изпълнение на децата от Трупата за експериментален театър и художествено слово при НЧ „Просвета 1925“ с ръководител Юли Пухалски, Данче Петкова и Мелани Костова от Вокална група „Весели деца” при НЧ „Просвета-1925“ - с. Ребърково, възпитаници на СУ „Иван Вазов” от Клуб „Умението да говорим пред публика” с ръководител Николай Савов представиха есетата „Заветът на хан Кубрат“ от Станчо Лазаров и „Урок на 6 септември“ от Лозан Такев.

Празничната програма завърши с спиращите дъха изпълнения на Средношколския танцов състав при НЧ „Просвета 1925“ с ръководител Владислав Петров.

Тържеството уважиха кандидат – депутати, общински съветници, представители на общинската администрация, жители и гости на града.