Александрина Николова, Александър Стоичков
Александрина Николова, Александър Стоичков

Гости на водещите са експертите с дългогодишен опит Юлия Мишкова, старши специалист “Управление на проекти” в prepodavame.bg, и Кристина Христова, председател на Коалицията за медийна грамотност и ръководител на Factcheck.bg. С интересни примери те разясняват в детайли какво представлява медийната грамотност и защо тя е ключово умение на бъдещето.

"Познаването на начина, по който функционира медийна среда, е онази доза здравословен скептицизъм, който може да ни позволи да правим по-умни избори и решения“, коментира Юлия Мишкова.

„Медийната грамотност дава възможност на хората да търсят критично информация, да работят етично в интернет пространството и е важно тези умения да се подобряват заедно с развитието на социалните мрежи“, допълва Кристина Христова.

Освен това, в епизода всеки може да научи как ефективно да изразява своето мнение в публична среда, да взаимодейства с останалите и да се предпазва от недостоверна информация. Коментира се и актуалната тема за фалшивите новини и какви са техните механизми на разпространение, какво представляват информационните балони и какви са рисковете при споделяне на лична информация в онлайн среда.

Юлия Мишкова и Кристина Христова
Юлия Мишкова и Кристина Христова

Видеокастът „Уменията на 21 век“ е продължение на успешната вътрешна програма за обучения в лични, социални и граждански умения, която се провежда сред служителите на Lidl вече над 6 месеца.

Първият епизод от поредицата беше посрещнат с голям интерес и достигна над 59 хиляди гледания за по-малко от месец.

Повече информация за видеокаста “Уменията на 21 век“, водещите и участниците в епизодите, можете да прочетете на кариерната страница на Лидл България.

Епизодите от видеокаста „Уменията на 21 век“ са достъпни безплатно в каналите на Лидл България в You Tube.

За гостите във втори епизод:

Юлия Мишкова е старши специалист “Управление на проекти” в prepodavame.bg. Отговаряла е за обучението на учители в програма “Нов път в преподаването“. С Асоциация на европейските журналисти създават Наръчник за развиване на медийна грамотност. През 2020-2023 организират съвместни обучения на учители от цялата страна по темата.

Кристина Христова е председател на Коалицията за медийна грамотност и ръководител на Factcheck.bg. Награждавана е три пъти от Представителството на Европейската комисия в България с наградата „Робер Шуман“, в категория „Интернет медии“.

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 127 магазина в 54 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.