Културното събитие бе уникално и с друго: за пръв път в над 7-хилядолетната история на античната и средновековна крепост "Калето” в нейното подножие прозвуча класическа музика. По време на уникалния спектакъл Маестро Пантелеев изпълни етюди от знакови творби на Йохан Себастиан Бах, Волфганг Амадеус Моцарт, Йоханес Брамс, Жул Масне и Бела Барток.

В меката септемврийска привечер любителите на класиката се насладиха на виртуозните изпълнения на 40-годишния солист-цигулар на "Партита в ми мажор: Прелюд” от Бах, "Соната №5 в сол мажор” от Моцарт, "Скерцо в до минор” от Брамс, "Размишление” от Масне и "Румънски танци” от Барток.

За финал Маестро Пантелеев музицира своята авторска композиция "Архетип” по мотиви от българския фолклор в комбинация с модерен неоромантизъм, дирижирана преди време от самия композитор с Кралската филхармония в Лондон. Спектакълът завърши с изпълнение на "Хубава си, моя горо”, на което припяваше и обладаната от възрожденски плам публика.

Заключителният концерт от проекта "Мисия Музика” на Мартин Пантелеев, който е по-малък брат на известния цигулар Веско Ешкенази, уважиха неговите родители Марта и Пантелей, които също са дългогодишни музиканти - виолист и кларинетист, в Софийската филхармония.

Кметът на Мездра Генади Събков благодари на Пантелеев за изнесения от него "урок по духовност" и му връчи поздравителен адрес и реплика на древноримската златна монета "ауреус”, открита при археологическите разкопки на "Калето”. Видимо развълнуван, Маестрото обеща да гостува отново в крайискърския град.