Преди концерта – в 10:00 ч. на площад „Жеравица”, ще бъде издигнат националният флаг. Тържественият ритуал ще осъществи Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883”. След церемонията приветствено слово ще произнесе кметът на Монтана Златко Живков.

Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за освобождението на родината ни османско владичество, ще отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. В знак на признателност ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение.

По повод 145 години от подписването на Санстефанския мирен договор Регионална библиотека „Гео Милев” подготвя изложба „Поклон Освободители“. Документална и мемоарна литература ще бъде подредена в читалнята от 27 февруари до 6 март.

На 1 и 2 март пред възпитаници на детски градини и училища ще бъде представена мултимедийната презентация „Трети март - Ден рожден на свободата!“, която е своеобразен урок по родолюбие.