По проекта учениците са работили почти две седмици, за да изработят пана, мартенички и да научат повече за един от най-хубавите български празници – Баба Марта и традицията на закичването с мартеници.

Децата разказаха две от най-известните легенди за началото на червено-белите украшения и празника Баба Марта. Едно от преданията е, че хан Аспарух получил дар от сестра си под формата на китка, привързана към крака на лястовица с бял конец. Червената багра била от кръвта на птицата, чийто крак бил наранен от конеца. Птичката пристигнала при хан Аспарух точно на 1 март, откъдето води началото си и традицията на този ден всички българи да си даряват червено-бели мартеници за здраве, щастие и сполука. Другата легенда разказва, че зародилата се традиция води началото си от владетелят на прабългарите, хан Кубрат и петте му сина.

„Занимаваме се с този проект, за да могат децата да се запознаят с корените на празника и същността на традицията, защото мартеницата е един от символите на България“, разказа Латинка Данкова – възпитател в Основното училище.

Мартениците пазят къщата от злини, а хората от болежки, уроки. Те предвещават дълъг живот, здраве и сила.

Трябва да свалим мартеничката си, ако видим цъфнало дръвче, щъркел или лястовичка. Може да я вържем на цъфнала овошка или да я затиснем под камък.