© Община Мездра

Честването на празника започна с водосвет за здраве и берекет, отслужен от енорийския свещеник Дилян Иванов, който благослови и овчия курбан, осигурен от Църковното настоятелство и приготвен от майсторите готвачи Тихомир Благоев, Емил Василев и Васил Генов.

„Изключително съм щастлив, че за поредна година отбелязваме така мащабно празника на нашето село, каза в приветствието си към присъстващите кметът на Моравица Росен Ценов. Радвам се, че приехте да участвате в програмата и да бъдете наши гости. Искам от сърце да пожелая на всички да сте здрави, да бъдем по-смирени, по-добри и да се опитваме, колкото и трудно да ни е, да си помагаме и да се подкрепяме. Защото, както знаете, заедно можем повече. И сме длъжни да го направим.

В дни като този е хубаво да си дадем равносметка за това, което сме свършили. Не в личен, а в общностен план. Мисля, че Моравица може да се гордее със свършеното през изминалите три години и половина. Надявам се да продължим и занапред да работим заедно, с помощта на основния ни благодетел - Община Мездра. Нека да продължаваме да развиваме Моравица и да бъдем достойни нейни жители!“.

„Благодаря на Росен за усилията, които полага да обедини селото, за това, че той събра хората и те си помагат един на друг, каза от своя страна кметът на община Мездра Иван Аспарухов. Защото, както църквата трябва да си намери свещеник, който да се грижи за духовния мир и здраве на паството, така и всяко село трябва да си намери кмета.

Сигурно много тежки времена ще преживеем отново, сигурно още много празници ще имаме, но виждате, че когато се научим да си помагаме един на друг, животът е по-добър. Бъдете живи и здрави - и благословени! Честит празник!“.

По-сетне на сцената се изявиха възпитаници на местния филиал на Детска градина „Роза“ - гр. Мездра и ученици от ОУ „Васил Кънчов“, Фолклорна група „Славей“, Детски танцов състав „Моравешки звънчета“, Смесена фолклорна група „Морава“ и Фолклорен танцов клуб "Моравска плетеница“, Вокална група „Детски свят“ и мажоретен състав към Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра, Танцова формация „Keep It Real” от Сдружение „Новото поколение на талантите“ и Ансамбъл „Мездра“.

Празника на Моравица увенча кръшно българско хоро̀ под изсипалия се пролетен дъжд, след което присъстващите се повеселиха с неостаряващи сръбски хитове в изпълнение на оркестър от град Пирот.