Кметът селото Маргарита Петкова приветства жителите и гостите. Тя отново отправи своята благодарност към всеки, допринесъл за осъществяването на този фестивал и запазването на традициите живи.

И тази година събитието се радва на голям интерес и посрещна гости не само от различни краища на страната ни, а чак от Венецуела. Всеки желаещ имаше възможност да наблюдава и да се включи в приготвянето на сапуна.

На специално подготвено за целта място беше показан нагледно процесът на приготвяне на домашния сапун – от подготовката за варенето и основните съставки до същинското варене и рязането на калъпи, които местните наричат още „кръпелчета“.

"Варенето може да отнеме и часове, а процесът трябва добре да се познава, защото може и да не се изкара сапун. Готовият продукт се оставя едно денонощие да стегне и се реже на калъпи с конец, завързан за две дъсчици. Не може да се ползва веднага, за да не получи човек алергична реакция. Оставя се на тавана в къщата да съхне няколко месеца и чак тогава е готов", обясниха жените, които показваха техниката на приготвяне.

На центъра на селото бе организирана уличка на занаятите, в която със свои произведения участваха и жители на съседни села. Сред най-интересните бе щандът на гостите от на с. Пещера, община Земен. Хората от селото бяха приготвили традиционни за техния край ястия. Показаха и как се прави прочутата шопска шарена сол и как се бие масло.

Празникът продължи с възстановки на позабравени български традиции и обичаи. За празничното настроение на участниците и гостите на фестивала се погрижиха Детски танцов състав „Радост“ от гр. Враца, Ансамбъл „Мездра“, Представителен танцов състав „Хемус“ и духов оркестър.

Традиционното за селото варене на домашен сапун е вписано в Националната листа „Живи човешки съкровища - България“ 2021 г.“. Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата и е вписан в листата за нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.