Иво Лилов
Иво Лилов

Той обясни пред журналисти, че на 13 май миналата година, майката на Дамяновска е сключила договор за ползването на над 1 000 декара от общинския фонд, основно мери и пасища, и резултатът е бил евросубсидии в размер на 40 000 лева. Според Лилов, през май, тази година, със заповед на кмета на Община Враца № 938, са предоставени други 650 декара пасища и мери от общинския поземлен фонд за ползване пак от майката на Дамяновска.

Лилов припомни, че при конституирането на общинския съвет във Враца, БСП не издигна своя кандидатура за негов председател, а дори предложи Владимир Христов от ГЕРБ. Преди около месец, когато имаше нов избор за шеф на местния парламент, имало дежавю, а съветник от БСП дори припомнил, че той първи бил номинирал Христов. Тези факти според Лилов говорели именно за „опасно близки отношения“ между местната структура на партията и общинската администрация и виновниците за това трябва да са „вън от БСП”.

Цветелина Дамяновска
Цветелина Дамяновска

Цветелина Дамяновска, председател на Общинския съвет на БСП във Враца и председател на групата съветници на партията в Общинския съвет, отговори на обвиненията на Лилов, публикувани в местни медии, заявявайки, че ще се видят с него в съда. Тя беше категорична, че загубата на част от етажа, на който се намира клубната база на БСП, е известна отдавна на Лилов. Все пак, той е подписал договор с кмета Калин Каменов – това е станало на 9 декември 2019 г., по заявление с вх. № 9100-1115/05.12.2019 г., написа в изявлението си Дамяновска и допълни:

”Нито аз, нито който и да било съветник от групата на БСП в общинския съвет във Враца не е поддържал избрания председател от ГЕРБ. Няма как в местен парламент, в който влизат 37 души, нашите 5 гласа да имат решаващо значение. По отношение на пасища и мери, които са й били отдавани без търг – тя беше категорична, че това не отговаря на истината. "Договори с мен няма и никога не е имало. Нямам нито стари, нито нови "порции" с пасища, каквото внушение беше направено” – написа Дамяновска в правото си на отговор в местна медия.

Вчера от пресцентъра на БСП във Враца съобщиха, че депутатът Анастас Попдимитров е оглавил инициативен комитет в подкрепа на Корнелия Нинова. Той е заявил: „Аз съм категоричен поддръжник на кандидатурата на Корнелия Нинова за председател на БСП и вярвам, че тя единствена е способна да се справи със задкулисието и да застане на принципни позиции срещу олигархичните кръгове. Вярвам, че подкрепата за нея е и подкрепа за държавността и просперитета на България.“.

Съучредител на комитета е и областният председател на БСП – Ивайло Лилов, който призова за масово участие в избора на 12 септември и изрази своята увереност, че прекият избор на председател, ще даде онази мощна подкрепа, която ще върне доверието в БСП и ще я изведе като първа политическа сила на предстоящите парламентарни избори.

В същото време Лилов не скри и огорчението си, че ръководството на общинската организация е отказало да се съобрази с програмата на Нинова при насрочване на общинската конференция, което поставя под въпрос присъствието й на 18 юли във Враца.