Правила за използване на сач
Преди да сложите нещо за печене в него, трябва да го намазните обилно, след това да го сложите на да се изпече на слаба мощност. Тези две дейности е нужно да се повторят няколко пъти. Да не ви притеснява количеството мазнина, която ще установите, че е поел сачът.
Друго много важно правило е да не оставяте горещ сач върху студена повърхност, за да не се спука. Използвайте за целта дървена дъска или специална подложка.
Сачът не се мие в съдомиялна. Запознати с ползването на съда твърдят, че той трябва само да се забърсва след използване. Това е и редовната практика в ресторантите. Тези, които смятат, че това е нехигиенично, съветват в съда да се налее вода и да се сложи във фурна, където да се загрява в продължение на половин час. След това да се измие само с вода.
Готвене на сач
Сачът е универсален съд. С него може да се готви във фурната, на котлона, в жарта на огнище, на барбекю. Навсякъде, където ви есе прииска можете да си приготвите вкусотии на сач. Стига да се съобразите с правилата, споменати по-горе. Има и някои допълнителни изисквания при използването на сач за готвене.
1. Ако всички продукти за ястието вече са били обработени термично и искате да използвате сача във фурната или на котлона, пуснете ги на умерена мощност.
2. Ако продуктите са в сурово състояние, съдът трябва да е студен и нагряването да става постепенно.
3. Както вече споменахме, сачът е глинен, а този материал задържа топлината дълго време. Дори и след като бъде изваден от фурната или свален от котлона, ястието продължава да се готви поне още 20-30 минути. Имайки предвид това, свалете сача от огъня поне 10 минути преди готовността на ястието. До пълното приготвяне на ястието можете да дооформите визията му – да настържете кашкавал, сирена, да сложите някои допълнителни продукти.
Любими рецепти за сач
1. Гюзлеми на сач
Това е изключително вкусно балканско ястие. Някои ще спорят, че е с турски произход, но това няма толкова голямо значение при приготвянето му. Гюзлемите са банички, приготвени на сач. Плънката им може да бъде по избор на готвача – кайма, картофи, коприва, извара или сирене. По традиционна рецепта се ползва домашно тесто, от което се правят фини кори. Но за да стане по-бързо, спокойно можете да използвате кори от магазина.
Слагате избраната от вас плънка и се пекат от двете страни. Всичко става за минути.
Съставки:
- Точени кори – 1 пакет;
- Плънка – 100 гр;
- Масло.
Начин на приготвяне:
- Корите се разделят на две. Всяка половинка се маже с масло и се слага плънката.
- Прегъват се последователно лявата и дясната част на кората по ширина, като не пропускате да мажете с масло. Трябва да се получи квадрат. Отново мажете с масло от външната страна и се пече на предварително загретия сач.
- Всяка страна на баничката се пече не повече от 3-4 минути.
2. Сач по родопски
Феновете на месото са единодушни, че тази рецепта е божествена.
Съставки:
- Свинско месо – 2 кг;
- Чушки – ½ кг;
- Гъби – ½ кг;
- Лук – 300 гр;
- Домат -3 бр.
Начин на приготвяне:
Подгответе месото както го харесвате – нарязано на по-ситни парчета, на по-едро или мариновано.
Сачът трябва да е подготвен за печене и сложен във фурната на слаба мощност с приготвеното месо.
Следете кога месото ще придобие златист цвят и сложете чушките лука и гъбите, които предварително сте задушили. Довършете печенето в умерена фурна.