Експерти под ултравиолетова светлина доказват, че колкото по-дълго търкаме ръцете си, толкова по-сигурно е, че формулата на сапуна ще премахне вирусите, полепнали по ръцете ни. Следва да поставим дезинфектант, който обаче създава един друг проблем, а именно изсушаването на кожата. Тя се зачервява често от дезинфектантите.

Д-р Айлин Шеф забелязва, че кожата на ръцете му е напукана и зачервена. Според нея препаратите, които използваме за защита от коронавируса, изсушават кожата на ръцете и нарушават нейната повърхностна защитна бариера. „Влагата отвътре излиза бързо и дава възможност алергените да нахлуят в кожата”, обяснява д-р Айлин Шеф. Оказва се, че и ръкавиците могат да ни докарат проблеми и алергии. Тя съветва хората да не прекарват повече от половин час с тях. „Съветвам по-често да бъдат сменяни, защото се получава прекалено изпотяване, което нарушава горния слой на епидермиса и дава възможност да се разрани и бактериите да проникнат в дълбочина”, обяснява дерматоложката.

С предпазните маски също трябва да се внимава, защото могат да предизвикат обриви и дерматит. Хубаво е да се сменят по-често.

Източник: NovaTV