Фармацевтът Петя Николова сподели, че в момента има недостиг на маски в аптеките. Към момента са налични дезинфектанти, ръкавици, обикновени термометри и калцуни от първа необходимост. Основният производител на маските е Китай, което обяснява забавянето на доставките.

„На първо място е много важна личната хигиена. Честото миене на ръцете, използването на дезинфектанти, маски, ръкавици и приемане на витамини за засилване на имунитета”, допълни Петя.

Проверихме дали хората в Мездра запознати ли са със симптомите на коронавируса и какви предпазни мерки трябва да се вземат. Повечето от запитаните заявиха, че не се страхуват, но са притеснени от много информация за случаи на заболели вече и в Европа.

„Търся маска за бебето на дъщеря ми. Необходима му е, когато ходи на консултация. Също безконтактен термометър, но никъде не намирам. По телевизията се създава психоза. В настоящия момент се създава психоза, а всъщност е нещо много сериозно”, каза Георги, клиент в една от аптеките.

„Вкъщи трябва да имаме дезинфектанти и да внимаваме при контактите си с хора, които идват от чужбина, например от Италия. В Мездра имаме много хора, които работят там. Да ограничим контактите, където се събират много хора, и да си купим маски”, това сподели Павлина, която дойде в аптеката, за да си купи лекарства и маска.

Друга клиентка, Мария Цолова каза, че се притеснява от заболяването и трябва да се ограничи достъпът до болни хора, да се стои повече време вкъщи.

„Страхувам се, защото дъщеря ми е лекар и първо нея ще я хване ако дойде, но дано успеем да го овладеем”, каза Стойчо Стефанов. Той допълни, че човек не може да се предпази, но трябва да внимава с контактите си.

„Не сме почувствали висока температура, когато почувстваме, тогава ще търсим доктор”, категоричен бе Стоян. Той заяви, че използва за висока температура аспирин и аналгин, а ако се усложни състоянието, търси доктор.

В града няма паника, хората са запознати, не се презапасяват, но взимат предпазни мерки.

messages.your-oppinion

Притеснявате ли се от коронавируса?