Банковата карта заема второ място (54 на сто) сред предпочитаните методи за разплащане от българите, а парите в брой продължават да държат първа позиция с 67 на сто, показа едно от последните проучвания по темата. С това обаче и рисковете да ни източат сметката или да попаднем на фишинг атаки също зачестиха.

Как най-често ни мамят

Кибер измамниците непрекъснато сменят тактиката и откриват нови начини да се доберат до личните ни данни, съответно до номер на сметка или ПИН код.

Фишинг атаки

Потребители са заблудени от атрактивната награда, която се предлага в нета, уж от името на търговска верига. Почти всеки печели, но за да получи парите си, трябва да попълни данните от банковата си карта в този сайт, за който получава линк в съобщението. Става дума за класическа фишинг измама, която цели да открадне личните ни данни.

Според експерти първа червена лампа за измама трябва да ни светне, още когато ни искат данните от банковата карта, за получим наградата.

По подобен начин действат и измамите през имейл например. Независимо дали банка ни изпращат съобщение да актуализираме данните си, понякога дори без да сме нейни клиенти, друг път, че имаме пратка, но трябва да платим такса, за да я освободим. Отново има линк, на който ако кликнем, данните ни стават достъпни за измамниците и след това изпразването на сметките ни става лесно.

Измамата обаче може да започне и по телефона, когато уж служители на банка или на система за картови плащания ни предлагат да си свалим специално приложение или да предоставим чувствителни данни за банкови карти, електронно банкиране, трансакции и баланси по сметки под предлог, че така ще защитят парите ни. Вместо това сметките се оказват празни.

За източване на сметки се използва и методът вишинг. Вишинг имейлите съдържат телефонен номер, на който се препоръчва да се обадят потребителите, за да потвърдят данните си.

Друга възможност за кражба на данни е заразяването на компютъра с вирус. Чрез него престъпникът получава пълен достъп до всички данни от компютъра на жертвата, включително и банкови сертификати. След като крадецът се сдобие с данните на жертвата, източването на сметката вече е лесно.

Според експерти старият метод за поставяне на скримиращи устройства на банкоматите, които да разчетат паролата ни, вече се прилага все по-малко. Причината е защитата на повечето устройства, а и потребителите се научиха да теглят и внасят пари от ПОС терминали, които са пред самите банките, където има денонощно видеонаблюдение.

Да не забравяме и “романтичните” измами, при които измамниците се преструват, че се интересуват от романтични отношения и търсят жертвите в онлайн сайтове за запознанства, но също така могат да използват социални мрежи или имейл, за да осъществят контакт с лицето, с цел получаване на пари и/или данни и/или изнудване. Най-често профилът е фалшив и винаги се стига до нужда от пари, предупреждават експертите.


Източник: 24chasa.bg