© илюстративна

Мостовете на свързване са 1-месечни резиденции, доброволчески акции и конкретни продукти, услуги и инициативи, носещи допълнителен доход на възрастните хора в села. През есента на 2016 г. Резиденцията се проведе в Косталево, Паволче и Челопек (Враца) с 10 доброволци.

Тази година в периода 14-17 април за втори път домакин на доброволците ще бъде белоградчишкото село Салаш, а за първи път мездренското село Ослен Криводол на 14 и 15 май. Кметският наместник на Ослен Криводол Роман Иванов сподели, че в селото ще пристигнат 10 доброволци от София, Казанлък и други градове в страната, които първият ден ще се включат в облагородяването на екопътеката към връх „Глава”, а през втория ще подновяват табелите и парапетите към древнотракийския светилищен комплекс в местността „Пещта”. Кметският наместник допълни, че отсега хората от селото започват да се подготвят да посрещнат доброволците, за да ги запознаят с традиционната местна кухня, с историята и забележителностите на селото.

От сдружението информират, че за първи път като доброволци са поканени да участват бежанци от войната в Украйна, които ще вземат участие в първите акции в селата Салаш и Ослен Криводол. Идеята да бъдат поканени като доброволци и семейства бежанци, намерили убежище в страната ни, е, че за тях това и е възможност за интеграция, престой на село, в който те могат да се чувстват полезни. Бежанците ще бъдат наравно с останалите доброволци, ще помагат за конкретните дейности почистване, изрисуване, подреждане на библиотечния фонд и ще бъдат включени във всяка една стъпка от организираните акции.

Междувременно стана ясно, че Кметството с. Ослен Криводол е получило безвъзмездно дарение на офис мебели от инвестиционен фонд и фондация. С тях са обзаведени помещенията в кметството и библиотеката. Така селото се сдоби с още една необходима придобивка.