В навечерието на Великден шестметров кръст се издигна над Ослен Криводол. Кръстът е най-святото знамение, най-светият символ на християнската вяра. Кръстът е най-верният приятел на всеки християнин - от момента на нашето раждане, до мига на нашата смърт.

„Нека този Кръст бди над селото ни, като дарява живот, благодат, мир и любов на жителите му!“ си пожелаха жителите на възраждащото се село Ослен Криводол.

Идеята за поставяне на Кръста е на Бочи Леонкев- доайен на местното туристическо движение, който монтира кръстове над няколко села на територията на община Мездра. Кръстът е изработен от местния майстор дърводелец Сергей Цеков, а осветлението е предоставено от Иван Алексиев - поет, родом от Ослен Криводол.

Близо 30 доброволци са изкачили връх "Глава", за да монтират символа на вярата, заедно с най-малките жители на селото. Да знаят, да помнят, да пазят и да предават вярата и духа български.

В село Крета, в навечерието Възкресение Христово, зарадваха най-възрастните жители на селото с великденски пакети в духа на добротворството и смирението Инициатива е на Кметство Крета, а целта е възраждането на традициите и грижата за хората, които са направили толкова много и са оставили достойни и чисти следи за поколенията.

Ето какво споделиха в социалните мрежи от Кметството:

„Колко прекрасно е да видиш общността да се грижи за нашите по-възрастни жители в Крета! Искам да споделяинициативата на Кметството, която имаше за цел да зарадва най-възрастните жители в нашето село. Желая всички 33 възрастни жители да се насладят на тази Великденска трапеза с пълно сърце и радост! Нека тяхната празнична радост да бъде още по-специална, защото те заслужават всичко най-хубаво!Благодарности на всички спонсори и доброволци, които направиха това възможно! Прави добро, бъди добър!“

В Люти дол избраха нетрадиционен начин да се подготвят за празника, изработвайки великденски яйца по лютидолски. С много любов, търпение и вдъхновение две млади дами - Ваня Цанковска и Даниела Борисова, намериха нова формула за добротворство под наслов „Сърце+кълбо+ кука+ съмишленик= Добротворство“. Те са избрали деня на Възкресението, за да подпомогнат на своето Читалище „Фар 1927“, изработвайки плетени великденски яйца сувенири.

Ето и рецептата на добротворството, споделена от тях самите тях:

„Купуваш прежда (различни цветове) от магазина. Намираш свободно време след като се прибереш от работа през натоварените делници или съботно-неделно в библиотеката, или докато на печката къкри тенджерата, или докато си пред телевизора (мяташ по един погледкъм него от време на време). Крадеш си от почивката, лягаш по-късно, често и след полунощ. Понякога не ти харесва какво се е получило, та разплиташ. Плетеното яйце трябва да е хубаво, ако не ти харесва на теб, няма защо да го правиш. Едно, две, три...цяла кошница с красота. Слагаш поредното изплетено в нея, отдръпваш се, оглеждаш ги отдалеч и си мислиш „..и това стана добре.." и заплиташ следващото. Красотата е навсякъде..“

Колко малко трябва на човек, за да бъде добър, защото добротата съществува. Тя е в малките жестове навсякъде около нас, стига да искаме да я открием…