© Ivaylo Petrov Photography

Събитието уважиха десетки наследници от различни поколения на над 2 милиона наши сънародници, които след 1920 г. остават под чужда власт извън пределите на Отечеството. Сред зрителите в залата бяха доайенът на българската фолклористика и етнография проф. Елена Огнянова, която наскоро чества 90-годишен юбилей, внучката на полк. Борис Дрангов - Райна Дрангова, депутатите от Парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти" Искрен Веселинов и Юлиян Ангелов, председателят на ВМРО - София Владимир Митов и представители на Министерството на отбраната, с чието съдействие беше организиран концертът.

Пред пълната зала "Концертна" на Централния военен клуб в столицата Илия Луков представи, в танцов аранжимент на Ансамбъл "Мездра", някои от най-известните песни от своя репертоар. Аплодисментите на публиката заслужиха вдъхновените изпълнения на "Море пиле", "Жалба за България", "Кога зашумят шумите", "Мамо, снощи те сънувах”, "Заплакало е Мариово", "Що ми е мило, ем драго", "Шетна се мома мелнишка", "Ясен месец", "Мъжка молитва", "Идвайте си" и др., както и акапелните "Стар бел дедо" и "Еничари ходят, мамо".

На сцената се изявиха също талантливите представители на Шопската фолклорна област Ева и Ина Валентинови, участниците в "България търси талант" сем. Величка и Велѝ Чаушеви и виртуозният акордеонист и аранжор Иван Йосифов.

За финал участниците в спектакъла изпълниха емблематичното "Хоро за влюбени" от албума на Илия Луков "С песните през вековете", на което се хвана мало и голямо.

Мнозина от присъстващите се включиха с лични средства в дарителската инициатива за подпомагане на проекта за реставрация на къщата на Райна Княгиня на улица "Софроний Врачански" 119 в столицата и за превръщането й в музей.