Сред тях бяха родолюбиви българи от двете страни на Осогово и Огражден планина, между които 50-на активисти на ВМРО от Врачанско, както и от Западните покрайнини - Босилеград. Организатор на възпоменателната проява, традицията за чието провеждане датира още от 1942 г., но беше възродена едва през 2002 г., бе Българският културен клуб - Скопие (БККС) със съдействието на ВМРО.

Паметта на "македонската Шарлота Корде" беше почетена с панихида в бившия катедрален храм на Скопска епархия "Св. Димитър', отслужена съвместно от отец Саша Додески от Македонската православна църква и отец Александър Тимчев от столичния храм "Всички български мъченици".

След панихидата, при засилени мерки за сигурност, многолюдното шествие се отправи към лобното място на Мара Бунева на кея на река Вардар, близо до стария Камен мост, където отец Александър отслужи помен за националната героиня.

Сред дошлите да почетат паметта на безстрашната тетовка бяха българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, депутатите от коалиция "Обединени патриоти” Атанас Стоянов и Александър Сиди (ВМРО), председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, представителите на посолството на Република България в Скопие Станимир Гиздев (първи секретар), полк. Илиан Кръстев (военен и военновъздушен аташе) и Петър Живков (трети секретар).

Събитието уважиха също внучката на полк. Борис Дрангов Райна Дрангова и Елисавета Шапкарева, правнучка на Кузман Шапкарев и внучка на Елисавета Багряна.

Пламенни слова за подвига и безсмъртното дело на Мара Бунева произнесоха евродепутатът Ангел Джамбазки, народният представител Атанас Стоянов, председателят на Българския културен клуб - Скопие Лазар Младенов, членът на Управителния съвет на БККС Мирослав Ризински и Елисавета Шапкарева, заместник-председател на Българското сдружение на родовете от Македония. Поздравителен адрес до участниците в поклонението изпрати евродепутатът д-р Андрей Ковачев.

"С радост в сърцата и душите можем да кажем, че тази година отбелязваме годишнината от подвига на Мара Бунева в една коренно променена политическа обстановка в Република Македония, заяви в словото си Ангел Джамбазки. В една ситуация и обстановка, в която все повече и повече се нормализират отношенията между двата клона на едни братски народ. В една ситуация, в която е ясно, че пътят на Р Македония върви вече неотклонно към Европейския съюз и НАТО и това ще даде възможност да няма граници от Охрид до Черно море."

"Братя българи от двете страни на Осогово, припомняйки си всяка година това, което направи Мара Бунева, а именно - пожертва живота, с ясното съзнание, че ще загине (нещо, което не всеки би направил!), нека не забравяме, че с това тя проправи пътя на съпротивата срещу сръбския окупатор, а после и срещу диктатурата, наложена от Белград. В крайна сметка, тези събития имат ехо и своето значение и днес. Днес повече от всякога виждаме разрушаването на една лъжа, на един мит, на една антибългарска идеология, наложена през годините от външни сили, извън Скопие и София. Това трябва да ни радва, това трябва да ни мотивира да работим все повече и повече, да подаваме ръка на нашите братя тук - достойни наши съграждани, наши приятели, а някои и наши роднини.

Не забравяйте никога този ден, нека помним подвига на Мара Бунева! Да живее България! Да живее Македония!”, каза в заключение Джамбазки.

"Нека с нашето присъствие тук, всички заедно да демонстрираме волята на македонските граждани за свобода, демокрация и правова държава, подчерта от своя страна Лазар Младенов, председател на Българския културен клуб - Скопие. За Македония - пълноправен член на НАТО и на Европейския съюз, но и за развой на добросъседските отношения с Република България и за съвместно празнуване, с цел запазване на общото ни културно и историческо наследство.

Исторически личности като Мара Бунева, Св. Климент или Св. Наум Охридски, като Пейо Яворов или Гоце Делчев, като братя Миладинови и или Паисий Хилендарски, като Венко Марковски и Димитър Талев, може само да ни сплотят, а не да ни разделят. В името на това трябва да се покланяме пред тях. Да отбелязваме тяхното дело и да се гордеем, че те са нашият общ корен. И в името на това искаме на това място да се възстанови паметника на великата Мара Бунева."

"И в името на това подкрепяме вече подписания договор за добросъседство и сътрудничество между Р Македония и Р България, като се надяваме и искаме скоро той да бъде ратифициран и от македонския парламент. Очакваме този договор да бъде стабилна основа за бъдещото задълбочаване на отношенията между двете държави във всички сфери от интерес за техните граждани.

Омръзна ни от демагогия. Искаме реална връзка с нашите братя и сестри, искаме свободен поток на идеи, хора и материални блага. УДБА да замине в историята, а реалната история да бъде отворена за всички. Сенките от миналото да останат в миналото, светлината да огрее нашия път към бъдещето със свобода, демокрация и правова държава!”, призова в заключение Младенов.

По традиция поклонението завърши с поднасяне на венци и цветя на признателност към саможертвата на Мара Бунева пред паметната й плоча на брега на Вардар.