Поради влизането в сила на Закона за реституцията в края на 90-те години на миналия век сградата е върната на старите й собственици и галерията се премества в Дома на железничаря, който е собственост на БДЖ.

Оттогава мездренската галерия няма свой собствен дом, което сериозно затруднява нейната нормална дейност. По тази причина през последните години изложбите, които се организират, се провеждат в Читалнята на Библиотеката при градското Читалище "Просвета". Същите обстоятелства наложиха тази есен изложбата - живопис и графика, посветна на 45-годишнината на Градската галерия, да бъде направена не в Мездра, а в Регионалния исторически музей във Враца.

През годините са търсени различни варианти за преместване на галерията на по-подходящо място, които обаче, поне засега, не се увенчават с успех. Единият от тях е нереализираният проект за преустройство на бившия Снекбар в сградата на Общината, който предвижда там да се пренесат Ритуалната зала и Градската галерия.

Другата възможност местната пинакотека един ден отново да има свой постоянен дом е ако Община Мездра успее да получи безвъзмездно за управление сградата на Дома на железничаря, каквито постъпки направи преди време сегашната общинска управа.

А дотогава местният Храм на изобразителното изкуство ще продължи да скитосва като безпризорно сираче по лунните пътеки на Духа, "бездомна, безнадеждна и унила" - като в стихотворение на Дебелянов.