Сред посрещачите на перона бе живата легенда на локомотивните машинисти у нас - 66-годишният Боно Стефанов от Бойчиновци. Точно преди три десетилетия, през 1986 г., шлосерка група, начело с бай Боно, възстановява и в продължение на повече от две десетилетия извършава атракционни и юбилейни пътувания с парния локомотив-ветеран 15.215, който е в експлоатация в БДЖ в състава на Локомотивно депо - Мездра от 1962 до 1982 г., а понастоящем е експонат в Музея на транспорта в Русе.

Парният локомотив от серията 46 е произведен преди 85 г. в локомотивния завод в полския град Познан. Навремето той е прекарвал товарните влакови композиции по линията София-Перник през Владая и гара Разменна до пускането в експлоатация на дизеловите машини. През 1936-39 г. като локомотивен огняр на него е работил поетът Никола Вапцаров. Реставриран е миналата година и оттогава се движи в определени почивни дни по линията София-Банкя-София. Заради компактната му конструкция, не особено високата максимална скорост и голямата му мощност е известен с псевдонима „Баба Меца”.

В рамките на празничното пътешествие пасажерите на ретро влака посетиха Черепишкия манастир "Успение Богородично” и разгледаха музейната част на комплекса. От БДЖ възнамеряват атракционните воаяжи от столицата до Черепиш да продължат и занапред.