Мездра е петият град в България, в който гостува фотоизложбата на Асен Великов. Преди това тя е представена във Варна, Бургас, Девин и Своге. Първите снимки, включени в експозицията, са от Лазаровден 2014 г., като постепенно майсторът на обектива я обогатява с нови фотографии на фолклорна тематика.

Aceн Beлиĸoв е на 53 години. Роден е в гр. Левски, но от доста време живee в столицата. И въпpeĸи чe e тeĸcтилeн инжeнep и paбoти във фиpмa зa пpoизвoдcтвo нa плeтивa, винаги нaмиpa вpeмe да снима.

"Фoтoгpaфиятa ми e xoби, paзвлeчeниe и cтpacт“, споделя "Ловецът на мигове с несломим български дух”, както го наричат. Убеден е, че "…красивите българки край нямат“, а "докато ги има българчетата, ще я има и България”.

Една от любимите мисли на Великов е на аржентинския писател и поет Хулио Кортасар: "Сред многото начини да се изправиш срещу Нищото, един от най-добрите е да се правят снимки - дейност, в която би трябвало да се обучават децата отрано, защото изисква дисциплина, естетическо възпитание, добро око и сигурни пръсти. Не става дума да се дебне лъжата както всеки папарак и да се хваща глупавия силует на важната клечка, но все пак, когато човек ходи с фотоапарата, съществува като че ли дългът да е нащрек, за да не пропусне това внезапно и пролетно отскачане на слънчевия лъч на един стар камък или търчането с развети плитки на една хлапачка, която се връща с хляб или шише мляко. Фотоапаратът действа винаги като една смяна на своя личен начин на виждане на света с друг, който фотоапаратът лукаво му налага”.

Фотоизложбата на Асен Великов е подредена във фоайето на училище "Кирил и Методий” и ще остане в Мездра през следващия един месец.