XIV Национален фолклорен събор "Де е българското" беше официално открит от Огнян Петров, председател на Сдружение "Искърско дефиле", който благодари специално на щедрите спомоществователи, благодарение на чиято безвъзмездна финансова подкрепа той се реализира.

Силни думи към присъстващите отправи и дългогодишният кмет на Мездра Иван Аспарухов (1999-2014 г.), който пожела на организаторите тази родолюбива инициатива да пребъде и занапред.

В тазгодишното издание на събора взеха участие респектиращ брой - над 500 самодейци - певци, танцьори и инструменталисти, от областите Враца, Монтана, Плевен и София. На сцената край белокаменния монумент на Вазовия литературен герой се изявиха 35 танцови състави, народни хорове и вокални групи, представители на 18 читалища и на 7 пенсионерски и военни клубове, граждански сдружения и Центрове за работа с деца от 21 населени места в Северна и Западна България.

Сред тях бяха Ансамбъл "Мездра" и Ансамбъл "Хемус" - Враца, Детският танцов състав "Мездренче" и Женският народен хор от Мездра, Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" и Женската фолклорна група "Плетеница" от Зверино, Клубовете за народни хорА и танци "МоЙто либе" от София и Своге, Озеровска мъжка вокална група от Червен бряг и др.

Своето любителско народно творчество представиха също самодейци от Бели извор, Борован, Георги Дамяново, Говежда, Дърманци, Згориград, Каменна рикса, Крушовица, Локорско, Нефела, Оселна, Попица, Търнава, Хайредин и Чомаковци.

Техните вдъхновени изпълнения аплодираха повече от 3 000 почитатели на българския фолклор от близо и далеч.

Кулминацията на празничната програма бе концертът на обичаната народна певица Радостина Паньова, която отпразнува на сцената втория рожден ден на своя най-малък син - Ивайло.

По време на форума бе анонсиран носителят на традиционната Награда за родолюбие "Дядо Йоцо гледа" - известен български политик, който предвид предстоящите избори за членове на Европейския парламент ще получи своето отличие след евровота.

За празника на съхранената духовност допринесе оригиналният сценарии, представен от младите водещи на събота Александър Георгиев, Ивана Иванчева, Тамира Кунова и Цветелин Сотиров.

В разгара на събора отец Антон Петков, енорийски свещеник на Зверино, освети традиционния курбан, който се раздава на този ден.

В рамките на фестивала фотографите Ивайло Петров, Борис Кръстев и Таня Калинова подредиха съвместна фотоизложба, в която са включени избрани техни снимки, пресъздаващи природните красоти на Искърското дефиле.

Б.а. Репортаж за събора може да гледате тази вечер от 18:45 и от 23:00 часа по Телевизия "Враца", а специално предаване за събора ще бъде излъчено на 24 май (петък) от 13:30 часа отново по ТВ "Враца".