В експозицията са представени оригинални образци на дамската мода от епохата на соца, предоставени специално за изложбата от жителки на Мездра, Долна Кремена и Лик.

Особен интерес представлява официален женски костюм - собственост на дългогодишния главен архитект на общината Анета Гергова, с който през 1982 г. тя участва в модно ревю в Проектантската организация във Враца.

Любопитство будят също изящните ръкоделия - макраме "Нестинарки" и "Руска принцеса', изплетени от Николина Цветкова, старши учител по математика в ОУ "Св. св. Кирил и Методий", които са декорирани с ръчно изработен абажур.

За ролята и мястото на българската жена през втората половина на XX век и за историята на Международния ден на жената говориха Валентина Цекова, секретар на градското читалище, и Димитрина Иванова, завеждащ Детския отдел в Читалищната библиотека.

За ретро атмосферата на събитието допринесе Групата за стари градски песни "Мездрея" с художествен ръководител Валентин Иванов, която изпълни вечните шлагери "Танго на вечната любов", "Хризантеми" и "Една увяхнала роза".

Изложбата може да бъде разгледана всеки делничен ден във фоайето на Читалище "Просвета" до15 март.