© Аdventure Bulgaria

Пътеката може да бъде премината за около два часа, но ако обичате да снимате или желате да разгледате пещерите и скалните кули на Шишмановото кале, то ще са ви необходими три или четири часа.

Изходен пункт за екопътекта в село Лютиброд е улица Стара Планина, която ще ви отведе до най-високия и южен край на селото. От там се продължава по стария "римски път" през района на "Просечен Камък" към Шишманово кале.

Шишмановото кале се намира на върха на една от ритлите - скалните гребени, които се спускат от изток към река Искър. От седловината при калето, по посока към Черепишкия манастир "Успение Богородично", навремето е слизал директно коларски път, който сега е почти неразличим на склона и е прекъснат от тунелите на автомобилното шосе Мездра - Своге - София.

От Шишмановото кале екопътеката продължава с леко изкачване на югоизток по стария римски път по посока на село Игнатица. Навярно по този път в миналото се е пресичала тази част на Стара планина. От най-високата точка на "Римския път", на около половин час ходене пеш след Шишмановото кале, пътеката за манастира се отделя в дясно и се спуска по скално ребро директно към светата обител.

© tripsjournal

На този етап пътеката е маркирана и разчистена до панорамна площадка над Черепишкия манастир, която е в близост до паркинг, при един от тунелите на асвалтовото шосе. От това панорамно място има възможност да се слезе директно към манастира и да се влезе в светата обител през южната порта, която навремето е била главния вход на Черепишкия манастир.

Относно безопасността на туристите е важно да се знае, че скалните кули и пещерите в района на Шишмановото кале, покрай което минава пътеката, не са обезопасени и крият риск от подхлъзване и падане. Части от пътеката също преминават покрай скални ръбове, които изискват внимание от страна на туристите.

По маршрута няма чешми и течаща вода.

Между старта и финала на екопътеката има удобни връзки с влаковете през дефилето. ЖП спирките са Черепиш и Люти Брод.

Екопътеката е маркирана и прочистена през есента на 2018-та година, по време на тиймбилдинг събитие от екипите на клуб Еделвайс и фирма "Honeywell".

Пътеката е изцяло маркирана, като в началото на село Лютиброд и при входа на Черепишкия манастир има информационни табла с карта на маршрута.

Източник: adventure-bulgaria.org