
Чаят се отглежда в планината Странджа, в Югоизточна България, и се отличава с характерен аромат, в който се преплитат нотки на мента, липов цвят и сушени плодове. Продуктът е с висока антиоксидантна активност, а отглеждането му се извършва изцяло ръчно, в съответствие с традиционни практики. Тези методи са адаптирани към уникалните природни условия на региона – варовикови почви, високи нива на слънчево греене и влажен морски бриз.
С това признание „Странджански билков чай“ се присъединява към над 3 663 продукта, включени в европейската база данни eAmbrosia, която обединява всички защитени географски означения в ЕС.
Целта на схемата за защита на географските наименования е да се популяризират специфичните характеристики на традиционни продукти, свързани с техния произход и методите на производство. Признанието осигурява по-голяма видимост и доверие от страна на потребителите, както и по-добри възможности за реализация на производителите.