Точно в определен час в знак на солидарност към милионите болни по света, доброволци, деца с увреждания, техните родители и граждани се включиха в масовото вдигане на ръце, което се осъществява по едно и също време в цяла Европа. В небето над Враца от площад „Христо Ботев” бяха пуснати разноцветни балони, символизиращи хилядите видове редки болести. На участниците и преминаващите през района граждани бяха предоставени брошури с информация за редките болести.

В Европа под термина „редки болести“ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европейския съюз около 30 милиона хора вероятно страдат от една от откритите вече редки болести. В 80% от случаите те са генетично предавани, а останалите са в резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др.

Откритите повече от 7000 редки болести се характеризират с широк спектър от симптоми, които варират не само при различните болести, но дори и при пациентите с едно и също заболяване. Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, редките болести често са трудни за диагностициране и съответно за лечение.

В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза. Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават Именно затова мотото на тазгодишния международен ден на хората с редки болести е "Научният подход дава безкрайни възможности“.