Заболяванията, които предават комарите, причиняват над 700 хиляди смъртни случая годишно. Самите болести се причиняват от паразити, бактерии или вируси и могат да доведат до малария, денга, Зика, жълта и западнонилска треска, както и други проблеми.

През 2023 г. бяха регистрирани едни от най-високите световни нива на денга – 6 милиона заразени и над 7 хиляди смъртни случая, свързани с денга, в над 80 държави и територии. Въпреки че в много страни в Европа е твърде студено за комарите, които пренасят вируса денга, както и за самия вирус, картината започва да се променя заради климатичните промени, отбелязват от СЗО, предава БНР.

България също вече е една от държавите в Европа, в която има трайно установяване на тигровия комар, който пренася вируси като денга и зика.

По-рано през август Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията предупреди за сезонно увеличение на заразяванията със западнонилска треска на континента, довели до осем смъртни случая – пет в Гърция, два в Италия и един в Испания.

Използването на репелент срещу комари, дрехи, които покриват по-голяма част от тялото, както и поставянето на комарници са някои от предпазните мерки, които препоръчват здравните организации.